Servicii
Terapie de familie
Ce este terapia de familie?
In terapia de familie, abordam dificultatile care apar intre oricare membrii ai familiei (parinti si copil/copii, parinte-bunic-copil) sau in cuplu, urmarind armonizarea relatiilor de familie si gestionarea anumitor situatii punctuale.
Ca si in terapia de cuplu, terapeutul de familie are rol de mediator al comunicarii si indrumator, si acorda atentie in mod egal membrilor familiei asigurandu-se ca fiecare se simte ascultat pe rand si ca isi poate exprima liber emotiile, opiniile folosind anumite reguli de comunicare in cabinet.
Terapeutul creeaza un cadru sigur in cabinet, iar succesul terapiei se bazeaza pe increderea fiecarui membru in psiholog si a deschiderii si disponibilitatii acestora pentru ameliorarea conflictelor sau gestionarea situatiei.
Pentru cine este terapia de familie?
Este recomandat sa apelati la terapia de familie atunci cand tensiuni sau conflicte treneaza de mai multa vreme, iar stresul va afecteaza personal, copiii si viata de familie, iar comunicarea s-a deteriorat semnificativ: fiecare detine adevarul propriu si asteapta ca celalalt sa se schimbe sau comporte altfel, contribuind la spirala negativă a problemelor..
Ca si in terapia de cuplu, unul din membrii familiei poate initia demersul si obtine acordul celorlalti de a lucra impreuna pentru depasirea dificultatilor.
Probleme ale familiilor care vin la terapie sunt:
- Conflicte intre parinti si copii,
- Comportament ingrijorator al copilului: izolare, ticuri, ganduri negative, frici, tulburari alimentare sau de somn,
- Schimbarea dinamicii de cuplu la aparitia copiilor,
- Divort sau separare,
- Schimbarea tabloului de familie: mutare, schimbare de scoala, serviciu, emigrarea familiei,
- O trauma in familie: boala, deces,
- Terapie de suport pentru unul din membrii familiei in tratarea unei dependente (de alcool sau substante de exemplu).
Cum va ajut prin terapia de familie?
Sub ghidajul meu, veti identifica ce anume va preseaza cel mai mult (lista de probleme si obiective), dupa evaluarea din primele sedinte. Apoi impreuna vom face un plan terapeutic pentru a rezolva problemele voastre si a va atinge obiectivele. Pentru aceasta pot propune sedinte cu toti membrii familiei, dar si in pereche pentru lucrul pe fiecare relatie, sau individual.
Ca terapeut de familie, imi asum rolul unui mediator impartial, si urmaresc in primul rand sa incurajez si gestionez comunicarea in sedintele de terapie prin tehnici specifice. Astfel fiecare membru al familiei este incurajat sa isi exprime sentimentele, gandurile, nevoile si aportul, in mod asertiv, si astfel sa fie ascultat si inteles de ceilalti. Va voi ajuta sa intelegeti cum s-au creeat conflictele din familie, cum se mentin si ce puteti face pentru a opri spirala negativa.
Pentru ameliorarea situatiei de familie, in functie de problematica, folosesc:
- tehnici de rezolvare de probleme,
- strategii specifice de rezolvare a fiecarui conflict, contribuind la reducerea tensiunilor,
- tehnici de comunicare asertiva si ascultare activa,
- evaluare si modificare a unor comportamente (modelare comportamentala).
Andreia Wessel
Psiholog. Psihoterapeut. București.