Servicii
Terapie de cuplu
Terapia de cuplu se adresează cuplurilor în care ambii parteneri doresc să lucreze împreună cu scopul comun de a depăși anumite dificultăți și a avea o viață de cuplu mai hrănitoare.
Încrederea in terapeut, onestitatea si deschiderea în cadrul terapiei sunt condiții esențiale pentru succes.
Probleme cu care vin cuplurile in terapie pot fi:
- Probleme de comunicare,
- Conflicte si certuri frecvente, violență verbală sau fizica,
- Inegalitate perceputa sau nevoi neîmplinite, absența atenției,
- Gestionarea schimbărilor: mutare, emigrare, apariția copiiilor, job, etc,
- Infidelitate,
- Probleme legate de viața intima,
- Dezechilibre legate de traumă, boală, deces.
Rolul terapeutului
Terapeutul creează un spațiu sigur și confortabil în care fiecare este ascultat pe rând, oglindește sentimentele partenerilor și îi ajută sa-și evalueze, înțeleagă si privească partenerul si relația din altă perspectivă și să lucreze împreună pentru depășirea dificultăților. Terapeutul este imparțial, este un mediator care înlesnește comunicarea și ajută la:
- definirea și rezolvarea problemelor,
- înțelegerea nevoilor, aporturilor și limitelor fiecăruia în relație,
- înlocuirea reproșurilor cu asertivitate și ascultare activă între parteneri,
- folosirea de instrumente și tehnici pentru imbunătațirea aspectelor dorite.
La ce sa te aștepți?
Primele ședințe sunt dedicate evaluării relației, atât cu ajutorul unor instrumente standard cat și în baza istoricului relației de cuplu. Evaluarea relației în ședințele de cuplu este completata de un scurt istoric familial al fiecăruia (eventual în ședințe individuale separate) deoarece modelele parentale precum și de relaționare, de rezolvare de conflicte, de comunicare din familie reprezintă modul in care „am învățat” cum mă poziționez și ce așteptări am în relațiile mele.
După evaluare, stabilirea de obiective și a planului de intervenție, pe parcursul terapiei propriu-zise, adresând lista de probleme în funcție de prioritate, va voi ajuta sa înțelegeți cum s-au creat problemele, care este dinamica care menține conflictul si ce rol are comportamentul ca răspuns emoțional al fiecăruia din parteneri în această dinamică. Astfel, am încredere că veți ajunge să vă „vedeți” cu alți “ochelari” și să vă puteți exprima sentimentele și nevoile cu empatie.
Lucrul în terapia de cuplu implică și schimbarea de comportamente destructive și introducerea de comportamente și practici hrănitoare. Pentru modificarea comportamentala si îmbunătățirea abilitaților de comunicare asertiva, partenerii vor continua sa aplice planul și tehnicile stabilite în cabinet.
Andreia Wessel
Psiholog. Psihoterapeut. București.